Päävalmentaja Keskisipilän kausiyhteenveto
30.3.2020 12:27 Uutiset / Pääsivusto

Päävalmentaja Keskisipilän kausiyhteenveto

Kokkolan Tiikerit 2019-2020

Lähdimme kauteen nuorella ja kotimaisella pelaajarungolla. Edelliskaudesta poistui kokemusta latvialaisten, Kalle Määtän ja Niklas Seppäsen verran, mutta muuten pelaajarunko säilyi hyvin kasassa. Uusina pelaajina mukaan tulivat Oskari Keskinen ja Aleksi Mäkiluoma. Myöhemmin myös Joska Försti liittyi joukkueen vahvuuteen. Kauteen valmistautumista helpotti huomattavasti, kun muutokset edelliseen kauteen olivat melko vähäisiä. Pelaajat tunsivat toisensa hyvin jo valmiiksi. Tämä näkyi arjessa. Toimintakulttuuri ja yhteiset arvot olivat monilta osin jo olemassa. Pääsimme harjoittelussa nopeasti kiinni itse asiaan ja yhteishenki oli alusta saakka hyvä. Saimme tästä varmasti etua moneen myöhemmin kasattuun,suuremman vaihtuvuuden joukkueeseen nähden.

Tulostavoitteeksi asetettiin sijoitus kuuden parhaan joukkoon runkosarjassa. Mitalista puhuttiin varovaisesti, mutta ei suureen ääneen. Pääsimme runkosarjan tulostavoitteeseen lopulta melko helposti, mutta pidin silti tavoitetta ennen kauden alkua riittävän haasteellisena ja kovana. Täytyy muistaa, että moni pelaajamme kantoi tällä kaudella suurempaa vastuuta kuin aikaisemmin urallaan. Valitettavasti emme lopulta päässeet mittaamaan olisiko tasomme riittänyt unelmoimaamme mitaliin.

Voittaminen on urheilussa tärkeää, mutta mielestäni se ei voi olla ainut mittari toiminnallemme. Ei varsinkaan kun joukkueemme runko koostui pelaajista joiden parhaat vuodet ovat vielä edessä. Tulostavoitteiden lisäksi vähintään yhtä tärkeänä tavoitteena pidin, että pelaajat kehittyvät henkilökohtaisella tasolla. Niin lentopallotaidoiltaan kuin ihmisinäkin. Uskallan väittää, että tässäkin onnistuimme melko hyvin. Kun yksilöt kehittyvät, kehittyy myös joukkue. Toisinpäin se ei kai oikein voi ollakaan?

Onnistuimme mielestäni luomaan tunnistettavan ja toimivan pelitavan, jossa optimoimme omia vahvuuksiamme. Pelasimme nopeaa hyökkäyspeliä, jossa avainasemassa oli tilanteen tunnistaminen ja parhaan ratkaisumallin löytäminen omasta työkalupakista eri tilanteisiin. Milloin voidaan pallolle antaa kättä? Milloin on järkevämpi pelata pallo vastustajalle virhettä tekemättä mahdollisimman vaikeana? Miten se tehdään? Milloin kannattaa ehkä kierrättää pallo torjunnan kautta takaisin omalle joukkueelle, jolloin voimme päästä hyökkäämään uudelleen paremmasta tilanteesta? Ja niin edelleen.

Syötössä tavoitteemme oli yksinkertaisesti rikkoa vastustajan vastaanotto mahdollisimman tehokkaasti. Teholla tarkoitan onnistuneiden syöttöjen (ässä tai huono vastaanotto miinus syöttövirheet) suhdelukua kokonaissyöttömäärään. Tällä mittarilla syöttömme oli, jos ei sarjan paras, niin ainakin hyvin lähellä sitä. Ihan viimeisimpiä lukuja en ole tarkistanut. Pelkästään ässäsyöttöjen tuijottaminen on huono mittari syötön onnistumiselle.

Harjoittelimme syöttö-vastaanottoa paljon. Kaikki tiedostavat syöttö-vastaanoton tärkeyden, mutta luulen silti että yleisesti ottaen sitä harjoitellaan vieläkin liian vähän. Niin suuressa roolissa se on nykylentopallossa. Ne harjoituskerrat jolloin emme harjoitelleet syöttö-vastaanottoa, on laskettavissa koko kauden ajalta yhden käden sormilla. Sain vastailla useita kertoja kauden aikana kysymykseen miksi emme syötä kierrehyppysyöttöä. Syötimme paljon leijasyöttöä yksinkertaisesti, koska se oli meidän pelaajilla tehokkainta. Harjoittelimme totta kai myös kierrehyppysyöttöä. Uskon, että muutama tämän kauden pelaajistamme syöttää tulevaisuudessa pelitilanteessakin tehokasta kierrehyppysyöttöä.

Kenttäpuolustus oli syötön lisäksi toinen vahvuutemme. Osittain nämä tietysti menevät käsi kädessä, hyvä syöttö luonnollisesti helpottaa puolustamista. Pelasimme harjoituksissa läpi kauden paljon erilaisia pienpelejä. Luulen, että nämä pelit olivat suurin yksittäinen syy hyvään kenttäpuolustukseemme. Mielestäni varsinkin 3 metrin takaa pelattavat takakentän pelit opettavat puolustamaan ja lukemaan peliä paremmin kuin mitkään irralliset harjoitteet.

Olimme runkosarjassa siis viidentenä, kun kausi keskeytyi. Missä sitten hävisimme sarjan kärkijoukkueille? Hyökkäystehomme parani kauden aikana selvästi, mutta hävisimme silti tällä osa-alueella sarjan top-4 joukkueille. Panostimme varsinkin kesän ja syyskauden aikana fysiikan kehittämiseen, mutta sarjan kovimmat joukkueet olivat vielä fyysisempiä kuin me. Fyysisyydellä tarkoitan lähinnä hyökkäys- ja torjuntaulottuvuutta. Lentopalloilijan ehdottomasti tärkein juttu on hyvät lentopallotaidot, mutta on siitä apua jos tossut nousevat letkeästi lattiasta.

Toisaalta esimerkiksi Hurrikaani oli meitä edellä myös lentopallotaidoissa. Otetaan esimerkki. Harjoittelimme paljon jatkopallopassaamista ja mielestäni olimme siinä melko hyviä. Silti vaikkapa juuri mainittu Hurrikaani pystyi puolustuksen jälkeen luomaan vielä laadukkaampia hyökkäystilanteita kuin me. Ja tekemään myös hyökkäyksissä fiksumpia ja tehokkaampia ratkaisuja kuin me. Harjoitella pitää siis lisää.

Lopuksi kiitos kaikille mukana olijoille menneestä kaudesta. Joukkueen taustalla toimii suuri määrä talkoolaisia, yhteistyökumppaneita ja muita sidosryhmiä, aivan tavallista peruskatsojaa unohtamatta, jotka ansaitsevat kaikki mahdolliset kiitokset. Olette tärkeitä ja ilman teitä ei homma pyörisi. On selvää, että tässä vaikeassa maailmantilanteessa yhteisöllisyyttä tarvitaan entistäkin enemmän. Erityiskiitokset menevät kaikille pelaajille, staffin jäsenille ja heidän läheisilleen.

Jos haluat osaltasi auttaa Tiikereiden valmistautumista tulevaan kauteen, voit ostaa jo nyt tukilipun tulevan kauden ensimmäiseen kotiotteluun. Liput ja kausikortit ovat myynnissä ennakkolippu.comissa. Ostamalla lipun autat 45-vuotiasta seuraa tuottamaan elämyksiä myös tulevaisuudessa.

Mikko Keskisipilä

Tukiliput ja kausikortit voit hankkia täältä


   
Lisää uutisia
Kokkolan Tiikerit
«  Lokakuu   »
Kategoriat